Idejno rješenje

idejno 01

Plutajući ponton izrađen je od segmenata dimenzija 5,8m x 2,9m. Međusobnim spajanjem navedenih segmenata dobiva se potrebna površina na smještaj kućice i popratne sjenice. Kućica koja se nalazi na pontonu, jednostavnog je i kompaktnog volumena tlocrtne površine 24 m2. Zahvaljujući tome što ima dimenzije 4m x 3,7m, organizacija unutar iste je proizvoljna, odnosno moguće je kreirati raspored po vlastitim željama.

idejno 02

idejno 03

Gradnja same kuće predviđena je klasično, s poboljšanom razinom toplinske izolacije i visokokvalitetnim prozorima s troslojnim izo staklom. Manji koeficijenti prolaza topline kroz vanjsku ovojnicu kuće te visokokvalitetni prozori smanjuju transmisijske i ventilacijske gubitke na minimum što omogućava da se kuća izgradi bez aktivnog konvencionalnog sustava grijanja.

Tlocrtno pravokutna kućica, sastoji se od četiri prostorije. Glavna prostorija orijentirana je oko ognjišta (za loženje vatre i/ili pripremu hrane) koje se nalazi u središtu, preuzimajući ulogu kuhinje zajedno sa spremištem za hranu i stolom, ili ulogu spavaonice s dva ležaja smještenim oko ognjišta.
idejno 04

U ovoj prostoriji se uz spomenuto, nalazi i hladnjak za čuvanje hrane smješten ispod razine poda, kojem se pristupa kroz drveni otvor u podu. Na kraju glavne prostorije nalaze se vrata prema sanitarnoj prostoriji s tušem i toaletom.      
idejno 05

Kompostni toalet je najprirodnije i ekološki prihvatljivo sanitarno rješenje zbrinjavanja organskog otpada bez neugodnih mirisa. Dobrobiti ovakvog sustava su ušteda vode, eliminiranje bolesti i zagađenja koja nastaju kao posljedica zagađenja vodotoka i
mora te proizvodnja eko-gnojiva.

Radi energetskih potreba za zagrijavanje potrošne vode i električne energije, u kući su uvedeni aktivni termički i fotonaponski sustavi. Cjelokupna stolarija kućice izrađena je od najkvalitetnijeg dijela drveta jele ili smreke, kao spoj modernog proizvodnog koncepta i tradicionalnog dizajna prozora i vrata.

Krov kućice izrađen je pod kutom od 45 stupnjeva. Nosiva konstrukcija krova izrađena je od jelove građe, a kao pokrov se upotrebljava kalana drvena šindra izrađena od ariša kako bi se kuća što bolje uklopila u prirodni ambijent. Glavni element prilikom izgradnje kućice je drvo koje posjeduje sve karakteristike potrebne za izradu ekološki potpuno prihvatljivog objekta za stanovanje i odmor. Upotrebljavaju se isključivo četinari koji sadrže prirodne smole kao dodatnu zaštitu od vlage.

Prednosti nastambe ovog tipa materijala su slijedeće:

  • Odlična zvučna izolacija;
  • Dugovječnost;
  • Ugodnost stanovanja;
  • Toplinska izoliranost;
  • Izolacija od zračenja;
  • Potrebna minimalna količina kemije

Sama drvena kuća nalazi se na tri povezana segmenta pontona, dok se na četvrtom, pomičnom pontonu čiji se položaj može mijenjati oko kućice, nalazi sjenica.

idejno 06

Sojenica ima dimenzije 2,5m x 3,5m osmerukotnog tlocrta i longitudinalno je smještena na četvrtom zasebnom pontonu. Konstrukcija sjenice izrađena je od drvenih neobrađenih trupaca, a krovište je prekriveno pokrovom od trske. Unutar sjenice nalazi se stol, 4 stolice i roštilj.